Boktips på e-bokens dag

Den 18 september är en dag tillägnad e-boken. Och det med all rätt. E-boken gör det möjligt att ta med våra historier och författare varthän vi går. Varenda bok vi önskar läsa finns i våra appar och vi slipper bära på stora otympliga buntar av papper som troligtvis skulle väga flera kilo. Om du aldrig provat på en e-bok tidigare är det dags att göra det idag. Här följer några av våra tips på e-böcker med fokus på personlig och professionell utveckling.

Titel: What every body is saying
Författare: Joe Navarro

Du har kanske själv aldrig suttit i ett samtal och ljugit eller försökt dölja dina känslor. Däremot har du kanske någon gång misstänkt att din motpartner gör det? Joe Navarro har tidigare arbetat med FBI och är idag expert inom världens kanske enda internationella språk, kroppsspråk. I sin bok What every body is saying delar Navarro med sig av sina bästa tips på hur du kan läsa av människors sanna avsikter, tankar, och känslor bara genom att bevaka deras kroppsliga beteende. Vad säger egentligen händerna, fötterna, och ögonlocken om våra egentliga känslor och motiv. Vilka rörelser skapar förtroende, vilka väcker tveksamhet, och varför är ansiktet, som vi sedan barnsben lärt oss att möta med blicken, det sista vi bör utgå från när vi ska läsa av en person?

What every body is saying lär inte bara ut hur vi kan förstå andra bättre. Vi får också ta del av fakta på vilken typ av bild andra får av vårt eget kroppsspråk och hur vi i olika situationer kan påverka det till vår egen fördel. Med exempel från Navarros eget liv får vi en bra genomgång och förståelse för alla situationer. Den som tar sig an denna bok ordentligt kommer (utan att överdriva) se på kommunikation och sociala sammanhang ur helt nya perspektiv.

Titel: No Excuses! The Power of Self-Discipline
Författare: Brian Tracy

Framgång är ett begrepp som kan tolkas väldigt fritt från person till person. Framgång kan för den ena vara chansen att vakna varje morgon med ett leende på läpparna, medan en annan kan se på det som jakten efter pengar och makt. Jag skulle säga att denna bok täcker den sistnämnda uppfattningen något mer än den första, men det finns också mycket gott att ta del av vad gäller vår jakt på lycka och uppfyllnad av personliga mål.

Chansen att bli framgångsrik behöver inte baseras på vilken familj du tillhör, vilket område du är uppvuxen i eller vilka kunskaper du besitter i dagsläget. Vad Brian Tracy förklarar i denna bok är att framgång baseras till största del på en enda sak, och det är självdisciplin. Oavsett vad ditt mål är. Tracy lär oss att vår största fiende är lathet och girighet efter en omedelbar känsla av belåtenhet. Att det vi ofta missar i vår jakt på framgång är att tänka långsiktigt och hitta en väg som tar oss hela vägen istället för korta stigar som bara ger oss ett smakprov av våra drömmar.

Boken innehåller 21 kapitel som täcker olika aspekter av livet, samt flera olika övningar för att lättare planera nästa steg och bli mer disciplinerad. Så, lägg undan alla ursäkter och börja läs.

Titel: Omgiven av psykopater
Författare: Thomas Erikson

2014 släppte Thomas Erikson boken Omgiven av idioter. En bok i syfte att lära oss förstå hur vi ska kommunicera med våra medmänniskor bättre med utgång från våra personligheter. I år släppte han nästa bok, Omgiven av psykopater. En bok som avslöjar psykopatens alla knep för att charma oss, göra oss sedda, och få oss att må så bra vi bara kan. Allt för att sedan kunna avkoda våra svagheter och utnyttja oss till den punkt då det inte längre finns något att få ut av oss.

Ett vanligt missförstånd är att psykopater alltid är seriemördare eller sitter på dårhus. Men det är fel, för majoriteten av dem rör sig bland oss varje dag. Alla har med största sannolikhet stött på minst en psykopat i sitt liv. På jobbet, i hemmet, eller nån i området. Erikson går igenom olika steg på hur vi lär oss läsa av psykopatens knep. Samt hur dem på alla möjliga sätt utnyttjar olika personlighetstyper. Är du en ledare eller en följare? Aggressiv eller lugn? Oavsett vad finns det en svaghet hos dig som psykopaten lär hitta. Det är en mycket intressant bok som garanterat ger läsaren en eller flera tankeställare och aha-upplevelser.

/Rasmus Thuritz