Förstärk verkligheten med VR

Virtual reality är inte bara ett substitut, utan även ett starkt komplement till verkligheten. Där det fysiska mötet är oslagbart för bygga relation, kan VR användas för att fördjupa budskap och engagera. Här är några idéer kring hur du kan arbeta med VR för att förhöja ditt event:

1. Demonstrera din produkt.
Detta grepp är förstås extra lämpligt då produkten är otymplig eller svår att få på plats. En annan möjlighet är att visa besökaren något som är omöjligt i verkligheten, t ex en ”rundtur” inuti produkten.

2. Skapa inlevelse.
Vanliga filmer i all ära, men en snyggt producerad VR-upplevelse kan verkligen omsluta besökaren och skapa inlevelse på ett djupare plan. Kanske ska du ta med besökaren till ett exotiskt resmål, en planerad byggnad eller en resa i tiden?

3. Engagera med spelupplägg.
VR och framförallt AR (Augmented reality) ger stor möjlighet till aktiviteter, spel och lekar. Placera ut små virtuella skatter runt din monter och skicka ut besökarna på skattjakt. Ett kul sätt att engagera och skapa tävlingar på plats.

4. Utnyttja fler sinnen.
Varför inte addera sensoriska upplevelser som vind, dofter eller fysiska objekt i montern för att förhöja upplevelsen ytterligare?

5. Utforma montern som en scen.
Glöm inte att det även är underhållande för förbipasserande att titta på när någon tar del av en VR-upplevelse. Lägg därför omsorg på hur du utformar montern genom att maximera synlighet och skapa ytor för publiken att vara på. Komplettera gärna med en stor skärm så att alla i montern kan följa det virtuella händelseförloppet. Glöm inte heller hashtaggen då upplevelsen är något deltagarna gärna vill dela.

6. Delta på distans.
Om några år kommer vi på större events troligtvis att se mobila robotar med fastmonterade 360-kameror. På distans kommer ”besökaren” att kunna styra roboten och på det sättet delta. Ett smart sätt att slippa långa resor, hotellbokningar, trängsel och andra obekvämligheter.

Tillsammans med Försvarsmakten har vi under året producerat ett helt nytt monterkoncept där VR används som ett viktigt komplement till det personliga mötet. Genom korta 360-filmer tar vi med besökarna till det verkliga livet i Försvarsmakten.

För dem som vill uppleva mer, delar vi ut enkla cardboard-glasögon med uppmaningen att se fördjupningsfilmerna på Youtube. Nyfiken? Sätt på dig dina cardboards och gå in på forsvarsmakten.se/vr