Spaning: ”Third Culture Kids” i Almedalen

I skrivande stund är det fredag förmiddag i Stockholm. Åkesson ska tala i Almedalen och det är dags för den beryktade ankomsten av Nordiska Motståndsrörelsen. Vad det innebär återstår att se, men med eller utan deras närvaro kan man konstatera att det redan rör sig fler (en lätt underdrift) Andersson, Svensson och Blomgren än Ghebrehawariat, Rastegar eller Azrami i Almedalsområdet.

Återigen blir det så uppenbart att detta visserligen är en smältdegel av intressefrågor och politiska värderingar, men vem är det som representerar dem? Ljushyade och somrigt klädda medelålders män och kvinnor med en hägrande roséafton i sikte. Vart du än vänder huvudet, där finns vi — *vink vink*.

I ett litet vitt tält nära den botaniska trädgården är synen en annan. Seminariet heter Third Culture Kids — enhörningarna som Sverige går miste om. I panelen sitter just Ghebrehawariat, Rastegar och Azrami. De pratar entreprenörskap och att om Sverige ska fortsätta att odla sin innovationskraft måste publiken lyfta på nya stenar. Stenar som finns i Alby, Högdalen eller i Rosengård, för här finns drömmarna. Drömmar som kan spira till fantastiska idéer och innovationer med lite hjälp på traven. Slutsatsen är att Sverige, du, jag och alla andra bör, för vår egen framgångs skull, börja anstränga oss för de nya perspektiven. Anstränga oss för representation. Och jag vill hävda att det inte bara gäller just innovationsarbete.

Alldeles för många missade paneldiskussionen, men här kommer en lista och länkar till de briljanta hjärnor som deltog:

Barakat Ghebrehawariat — självutnämnd demokratiagent
Seminariets energiske moderator som vanligtvis är föreläsare och kompass i begreppsdjungeln gällande mångfald.

Babak Azrami — Trans94
Grundare av det numer nästan ikoniska hiphop-kollektivet och skivbolaget RMH som uppmanade till att inte krångla till det. Vill ni ha förortens input? Åk dit och snacka.

Siduri Poli — Grundare Changers Hub
Siduri grundade plattformen Changers Hub för unga vuxna i ytterstan. Syftet är att inspirera till att nå sin fulla potential när det kommer till idéande och entreprenörskap genom nätverk, workshops och kurser. Och det bästa av allt – vi kan alla få ta del det.

Iskias Kahsay — Grundare NBDY Club
18-åringen som startat eget klädmärke och som klarar sig utmärkt utan Spotify för att nå ut med sin musik.

Faduma Aden — Grundare Jemmila
Startade klädmärket som kombinerar skandinavisk business-estetik med muslimskt mode. Lyfter kvinnliga förebilder som också är muslimer. En orädd inspiratör och affärskvinna.

Jasmin Rastegar — Grundare Gärigheter
DJ-kollektivet som blev en kreativ byrå. Har som mission att bygga broar mellan förändringsbenägna företag och nästa generations kreatörer.

Aurore Belfrage — Head of Together, EQT Ventures
Den knivskarpa riskkapitalisten inom tech som uppmanande publiken att ”Var generös med ditt nätverk och var inte skitnödig och livrädd.”

Min uppmaning blir: ut i solen och njut av rosén för till hösten väntar en stor och viktig uppgift. Glad sommar!


Sofia Thomasson

sofia.thomasson@minnesota.se